Село Бања се налази у подножју мермерне планине Венчац, где су били двори властеоске породице Бакића, и лежи на источном делу аранђеловачке општине. Од центра града удаљена је 8 км. Налази се на важним путним правцима према Тополи и путу Крагујевац – Београд.

Основна школа у селу Бањи има дугу традицију и све време представља расадник знања, напредних идеја и носилац је развоја писмености и културе у селу.

Налази се у центру села. У близини школе је Месна заједница, вртић, црква, пошта, индустријска постројења “Бекамент”, нешто даље фабрика ”Књаз Милош”.

У саставу школског дворишта које се простире на површини преко 2 хектара су спортски терени.

Као матична осморазредна школа покрива и четвороразредне школе у засеоку Мариновац и у селу Брезовац. Један број деце из суседног села Липовац (припада општини Топола) такође похађа школу у Бањи.

Школа данас има 198 ђака распоређених у 13 одељења (девет у матичној школи и по две комбинације у издвојеним одељењима у Мариновцу и Брезовцу).

У школи је запослено 35 радника.

Након добијања сертификата  (2010. године), “Школа без насиља” и даље наставља са превентивним активностима, негујући атмосферу толеранције, међусобног уважавања и прихватања. Ученици са својим одељењским старешинама заједно доносе одељењска правила, ученике првог разреда укључујемо кроз серијал цртаних филмова, док са осталим ученицима раде се превентивне радионице.

У школи ради Форум театар и Вршњачки тим.

Школа је преко Јединице за превенцију насиљаМинистарства просвете, науке и технолошког развоја укључена у Пројекат „Превенција родно заснованог насиља”, који ће за циљ имати истраживање распрострањености родно заснованог насиља као и превенцију овог облика насиља које је повезано са родним улогама. Овај пројекат Министарство реализује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, и другим институцијама и организацијама, које имају дугогодишње искуство у области родно заснованог насиља, и уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице Војводине.

Ученици постижу завидне резултате на школским такмичењима из српског језика, географије, шпанског језика,  математике, биологије и у спортским такмичењима.

Активно учествују на конкурсима за ликовне и литерарне радове.

Воле да се друже, да организују, осмишљавају међусобна такмичења и ревије дружења са ученицима из других школа.

Са безброј идеја у сарадњи са наставницима активно учествују у животу и раду школе.